Ιογενείς Λοιμώξεις

Αιτίες
Οι εναλλαγές του καιρού μέσα στο ίδιο 24ωρο θεωρούνται από τους βασικούς ενόχους για τις ιώσεις. Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας συχνά είναι τα κρούσματα ρινοφαρυγγίτιδας, ενώ τόσο ενήλικοι όσο και παιδιά υποφέρουν ειδικά το φθινόπωρο από αμυγδαλίτιδα, η μετάδοση της οποίας οφείλεται σε μερικούς ακόμη παράγοντες όπως η κακή διατροφή, η κούραση, η υγρασία και η πτώση της θερμοκρασίας.
 
Μετάδοση
Συχνότερο μεταδοτικό νόσημα της εποχής αποτελεί το κοινό κρυολόγημα, που προκαλείται συνήθως από ρινοϊούς. Μεταδίδονται με την εισπνοή σταγονιδίων από τον βήχα και το φτέρνισμα μολυσμένων ατόμων, αλλά κυρίως από την άμεση επαφή μέσω χεριών ή αντικειμένων που πρόσφατα έχουν μολυνθεί από εκκρίσεις της μύτης ή του φάρυγγα ασθενών.
 
Συμπτώματα.
Η περίοδος επώασης είναι περίπου 48 ώρες και η μεταδοτικότητα ξεκινά περίπου 24 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ως και πέντε ημέρες μετά την εκδήλωση τους. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα συμπτώματα υποχωρούν σε λίγες ημέρες και συχνά χωρίς θεραπεία, ενώ επιπλοκές παρουσιάζονται σπάνια.
 
Πρόληψη και Αντιμετώπιση
Η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή, το κάπνισμα και το άγχος είναι συμπτώματα που απορρέουν από τον (λανθασμένο) σύγχρονο τρόπο ζωής μας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξασθένηση των αμυνών του ανοσοποιητικού μας συστήματος με αποτέλεσμα την αύξηση, τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση, των ιώσεων που μας προσβάλουν.
Οι κανόνες που συμβάλλουν στην πρόληψη του κρυολογήματος είναι :
 

Η υγιεινή διατροφή,
Η αποφυγή του καπνίσματος
Η φυσική άσκηση
Ο έλεγχος του στρες.
Σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος έχουν:
 
Η αποφυγή επαφής με πάσχοντες.
Η ατομική υγιεινή
Ο συχνός καθαρισμός της μύτης.
Ο αερισμός των χώρων όπου κινούμαστε
Σήμερα το κρυολόγημα υπολογίζεται ότι εμφανίζεται στους ενηλίκους δύο ως τέσσερις φορές τον χρόνο, ενώ στα παιδιά έξι ως οκτώ φορές.
 
Καθημερινές Πρακτικές Συμβουλές
 
Κάνετε όσο το δυνατόν γίνεται ένα ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής ο οποίος θα θωρακίσει τις άμυνες του οργανισμού σας.
Αποφεύγετε ανθρώπους, που έχουν κρύωμα, όταν βέβαια είναι δυνατόν.
Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μπορείτε να κολλήσετε ιούς εύκολα, ακόμη και όταν κάνετε χειραψία με κάποιον ασθενή ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα τα οποία χρησιμοποίησε προηγουμένως.
Αν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια. Μην το αφήνετε οπουδήποτε τριγύρω, διότι αποτελεί πηγή μικροβίων.
Καθαρίστε τις επιφάνειες που αγγίζετε με ένα αντιμικροβιακό απορρυπαντικό.
Μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας. Αν στα χέρια σας υπάρχουν μικρόβια, αυτά μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας εύκολα μέσω αυτών των οδών.
Αποφύγετε τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς.
Κρυολόγημα και Γρίπη - Ομοιότητες και Διαφορές .
Και τα δύο προέρχονται από ιούς, αλλά ειδικά στην περίπτωση του κρυολογήματος μιλάμε για τους ρινοϊούς, που ξεπερνούν τους 200, ενώ στη γρίπη έχουμε να κάνουμε με τον ιό της γρίπης.
Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι τρέξιμο και μπούκωμα της μύτης, τρέξιμο των ματιών, φτερνίσματα, ξερός βήχας, πονόλαιμος, βραχνάδα, πυρετός καθώς και ένα γενικό αίσθημα κακουχίας, ανορεξίας και αδυναμίας. Συχνά υπάρχουν πόνοι σε όλο το σώμα και ιδιαίτερα στις αρθρώσεις ενώ τα παιδιά μπορεί να παραπονιούνται για πόνους στα αυτιά. Τα περισσότερα συμπτώματα διαρκούν περί τις 7-10 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμείνει για αρκετές ημέρες.
Η γρίπη και το κρυολόγημα έχουν πολλά κοινά συμπτώματα. Το κρυολόγημα όμως κατά γενικό κανόνα είναι πιο ήπιο ενώ τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ πιο βαριά με χαρακτηριστικό γνώρισμα τον πυρετό.
 
Αντιβιοτικά και Ιώσεις
Δεν πρέπει να γίνεται χρήση αντιβιοτικών στην περίπτωση του κρυολογήματος ή και τής γρίπης ακόμη, διότι τα φάρμακα αυτά ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση μικροβιολογικών λοιμώξεων και όχι λοιμώξεων που οφείλονται σε ιούς
 
Πηγή: www.dnamag.gr